Čudesni napitak od divljih orhideja – SA(H)LEP

[vc_row][vc_column width="1/4"][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_single_image image="4885"][vc_column_text]Piše: Ena Spahić [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="3/4"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text] Čudesni napitak od divljih orhideja SA(H)LEP [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text]Turska gastronomija je nadaleko poznata po svojoj raznovrsnosti i spoju nespojivog. Ako uspete da odvojite pogled i želudac od

5
(5)

Piše: Ena Spahić

Čudesni napitak od divljih orhideja
SA(H)LEP

Turska gastronomija je nadaleko poznata po svojoj raznovrsnosti i spoju nespojivog. Ako uspete da odvojite pogled i želudac od baklava i tulumbi, otkrićete neverovatne ukuse i mirise koji su specifični samo za ove krajeve. Jedan takav biser je i salep, omiljeni napitak Turaka i svih turista, naročito tokom zimskih dana. Istorija konzumiranja ovog egzotičnog napitka je duga.

Stari Rimljani su takođe koristili mleveni koren biljke salep za pravljenje ovog napitka, čvrsto ga smatrajući jednim od najjačih afrodizijaka. Procvat je doživeo za vreme Otomanskog carstva, koji su ga kasnije proširili i po zemljama Bliskog Istoka i nekim delovima Evrope, pre popularizacije kafe i čaja. U Engleskoj je naročito bila široka njegova primena. Ovaj osvežavajući napitak prodavao se i servirao umesto kafe i čaja uz mleko i šećer. Uskoro su otkrivena i sva njegova lekovita svojstva i blagodeti za organizam. Upravo u momentu kada je salep preporučen kao lek za venerične bolesti, njegova popularnost naglo opada u Engleskoj, jer je konzumiranje ovog napitka u javnosti postalo sramno. Salep štandovi su zamenjeni kafeima.

Reč salep je persijskog porekla i u bukvalnom prevodu znači “lisičiji testisi”, jer koren biljke podseća na polne organe ove životinje. Otuda mu se i pripisuju sva afrodizijačka svojstva.

Prah salep se dobija sušenjem i mlevenjem nekoliko vrsta divljih orhideja. Dobijeni prah se meša sa vodom, a najčešće sa mlekom. Uvek se služi vruć, sa prstohvatom cimeta ili đumbira preko. Osim za pravljenje ovog napitka, prah salep se koristi i kao dodatak nekim slatkišima i sladoledu. Upotreba specifične vrste orhideje za pravljenje ovog pića je ogromna, stoga je i njen izvoz zabranjen, a orhideja je postala ugrožena vrsta u Turskoj. Za dobijanje 1 kg brašna potrebno je u proseku oko 3000-4000 stabljika ove biljke.

 

U Turskoj možete kupiti prah salep i praviti ga u svom domu, a svakako ne propustite priliku da ugrejete telo ovim napitkom šetajući ulicama Istanbula. Ukus i miris su mu upravo toliko orijentalni i neobični koliko i sama činjenica da ćete popiti topli napitak od cveta orhideje.

Kliknite na zvedicu za ocenu

Prosečna ocena za ovaj članak: 5 / 5. Broj ocena: 5

Trenutno nema ocena! Budite prvi koji će dati ocenu.

office@koloseummagazin.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR