Plemeniti fragmenti – Mozaik (III deo)

[vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_single_image image="6421"][vc_column_text]piše: Natalija Trifunović[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text] Crkva Sv. Đorđa na Oplencu Usamljena mozaička predstava Svetog Đorđa kako ubija aždaju na mirnoj oplati od belog mermera dočekuje posetioca i uvodi ga u svet oivičen jednim od

5
(2)

piše: Natalija Trifunović

Crkva Sv. Đorđa na Oplencu

Usamljena mozaička predstava Svetog Đorđa kako ubija aždaju na mirnoj oplati od belog mermera dočekuje posetioca i uvodi ga u svet oivičen jednim od najdetaljnijih mozaika na svetu. Sa zidova crkve sijaju mozaičke predstave u srpsko – vizantijskom stilu. Celokupan mozaik izveden je od tesera murano stakla što čini ovu skupinu jednom od najfinijih u svetu.
Mozaička dekoracija u spomen crkvi i mauzoleju dinastije Karađorđević, sastoji se od 725 kompozicija od kojih se 513 nalazi u hramu a 212 u kripti. Prostire se na 3 570 metara kvadratnih preko kojih se preliva 40 miliona raznobojnih staklenih tesera u 15 000 različitih nijansi.

Ovaj obiman projekat rađen od 1921. do 1930. godine sproveo je arhitekta Nikolaj Krasnov sa kolegom Sergejem Smirnovim, dok su mozaike izveli domaći majstori.

Mauzolej Gala Placidije

Ova mala kapela koja se nalazi okružena znatno dominantnijim crkvenim građevinama u samom srcu moraičkog centra, bez obzira na svoju neupadljivu spoljašnjost, predstavlja najvredniji dragulj Ravene.
Sagrađen u prvoj polovini petog veka, ovaj mauzolej čuva najraniji spomenički mozaik, a istovremeno i umetnički najsavršeniji.

U tamnoj unutrašnjosti kroz male prozore od tankog alabastera, mistično se promalja zagušena svetlost koja obasjava mnoštvo zvezda na tamnoplavom mozaičkom nebu u čijem se zenitu nalazi veliki zlatni krst. Kompleksna simbolika koja je predstavljena na svodu, ovaj mozaik čini jedinstvenim ostvarenjem najranije Vizantjske umetnosti.

Kliknite na zvedicu za ocenu

Prosečna ocena za ovaj članak: 5 / 5. Broj ocena: 2

Trenutno nema ocena! Budite prvi koji će dati ocenu.

office@koloseummagazin.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR