CENTRAL PARK

[vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text] ”Živeti je lako zatvorenih očiju,   Nerazumevanje je sve što vidiš

5
(2)

”Živeti je lako zatvorenih očiju, 

 Nerazumevanje je sve što vidiš…” 

        ”Strawberry Fields Forever ” 

                    (Lennon / McCartney, 1966) 

Stihovi Džona Lenona posvećeni liverpulskom sirotištu Vojske spasa, danas su inkorporirani u zonu Central parka posvećenu jednoj od najznačajnijih  pop-ikona XX veka ( ”Strawberry Fields Memorial“ ). 

Drama bezumnog čina ubistva  Lenona  ispred zgrade gde je živeo, na samom obodu Central parka, još jedna je u nizu tragičnih nasilnih smrti bezbrojnih poznatih i nepoznatih stanovnika NY. 

Apsurd arhitekture, gde mesta projektovana za odmor i rekreaciju danju, kao što su parkovi, noću postaju svoja suprotnost, jedna je od tema za novu granu istorije, čija popularnost je u usponu – istoriju običnog (svakodnevnog) života. 

Central park, projektovan i izgrađen u XIX veku, danas je omiljeno mesto odmora brojnih Njujorčana i turista (25 miliona posetilaca godišnje). 

Prostire se na nešto više od 3km2 površine, u središtu Menhetna. 

Sa svojim brojnim sadržajima, jezerima, zoo vrtom, gazebo atrakcijama i sl., prepoznatljiv je motiv mnogih holivudskih filmova i nezaobilazni  “trade mark Njujorka. 

‘’ Grad koji se vidi sa mosta u Kvinsborou, 

 je uvek grad koji se prvi put vidi,  

u svom prvom divljem obećanju sve tajne i lepote sveta’’ 

                                                             (F.Scott Fitzgerald ’’ The Great Gatsby’’) 

Kliknite na zvedicu za ocenu

Prosečna ocena za ovaj članak: 5 / 5. Broj ocena: 2

Trenutno nema ocena! Budite prvi koji će dati ocenu.

office@koloseummagazin.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR