UKRŠTENE UMETNIČKE REZIDENCIJE IZ OBLASTI STRIPA

[vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text] Raspisan Konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2021.g.    01 - 28. februara 2021.  [/vc_column_text][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text]U cilju promovisanja srpskog i francuskog stvaralaštva u oblasti stripa, mobilnosti autorki/autora radi veće vidljivosti njihovog umetničkog rada,

5
(6)

Raspisan Konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2021.g. 

  01 – 28. februara 2021. 

U cilju promovisanja srpskog i francuskog stvaralaštva u oblasti stripa, mobilnosti autorki/autora radi veće vidljivosti njihovog umetničkog rada, stvaranja međunarodnog okvira za susrete sa koleginicama/kolegama i radi potrage za novim tržištem, Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali su Konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2021. godinu.

U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) tokom juna i jula 2021. godine, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu (Srbija) u oktobru 2021. godine. Konkurs je otvoren od 1. februara do 28. februara 2021. u ponoć, a imena dobitnice/dobitnika biće objavljena 13. aprila 2021. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji. 

Dobitnica/dobitnik stipendije Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska boraviće u Kući autora u Angulemu. Kuća autora je integralni deo Međunarodnog centra za strip i ilustraciju, koji u svom sastavu ima i Muzej stripa, izložbene galerije, arhiv, specijalizovanu biblioteku, Centar za dokumentaciju, knjižaru i bioskop. Međunarodni centar za strip doprinosi, zajedno sa Međunarodnim festivalom stripa, da Angulem postane evropska prestonica Devete umetnosti. Od svog nastanka 2002. godine do danas Kuća autora ugostila je više od trista mladih talenata ili renomiranih stvaralaca iz Francuske i širom sveta. Umetnička rezidencija u Kući autora Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu (Francuska) podrazumeva: 

  • Kuća autora Međunarodnog centra za strip staviće na raspolaganje autorki/autoru iz Srbije opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije. 
  • Agencija KomunikArt će izabranoj autorki/autoru dodeliti stipendiju u iznosu od 2.500 evra bruto za celokupan boravak u Francuskoj. 
  • Za prevoz u oba pravca autorke/autora od mesta boravka do Angulema biće obezbeđen neto iznos od 500 evra. 

Dela koja nastanu u toku umetničke rezidencije biće prikazana na izložbi organizovanoj u okviru Nova Festivala u Pančevu u oktobru 2021. godine. 

Uslovi za konkurisanje na program Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska: 

Da bi konkurisali za sredstva za rezidenciju, kandidatkinja/kandidat moraju ispuniti sledeće uslove: 

  • Da su državljanke/državljani Republike Srbije 
  • Da predstave strip projekat prema pravilima navedenim u Konkursu. Kandidatkinja/kandidat mogu biti kompletne autorke/autori (scenario i crtež) ili da rade na crtežu na osnovu scenarija druge autorke/autora. 

Dosije strip projekta sa kojim se konkuriše smatraće se kompletnim ukoliko sadrži: 

Kandidature treba slati elektronskom poštom prema gore navedenim propozicijama na sledeću imejl adresu: 

rezidencije@komunikart.rs  (zaSrbiju)  i  

maisondesauteurs@citebd.org (za Francusku) 

Istovremeno sa konkursom u Srbiji, otvoren je i konkurs u Angulemu za rezidencijalni boravak u Pančevu. Uži krug kandidata/kinja će odabrati stručna komisija u Angulemu, a odluku o rezidentu/kinji će doneti komisija u Srbiji sačinjena od predstavnika partnera na programu – Francuskog instituta u Srbiji, Grada Pančeva i Agencije KomunikArt.  

Dobitnik/ca stipendije će boraviti u Pančevu tokom mesec dana u oktobru, a svoje radove će izložiti na Nova Festivalu u Pančevu. 

U 2020. godini je srpska rezidentkinja u Angulemu bila Dragana Radanović, čiji je projekat „Nova slika detinjstva – eksperimenti”, istraživao konstrukciju detinjstva u stripovima i nove načine pripovedanja o tom životnom periodu. Francuska rezidentkinja u Pančevu bila je Alize de Pen koja je razvijala svoj novi projekat, strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean-François Julliarda, direktora „Greenpeace“ organizacije u Francuskoj. 

Kliknite na zvedicu za ocenu

Prosečna ocena za ovaj članak: 5 / 5. Broj ocena: 6

Trenutno nema ocena! Budite prvi koji će dati ocenu.

office@koloseummagazin.rs

NEMA KOMENTARA

Komentari su onemogućeni.