Buđenje… KONAČNO

[vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_single_image image="5002"][vc_column_text]Piše: Sanja Spasić Đorđević[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_single_image image="4996" img_size="full"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text]PRIKAZ KONKURSNIH REŠENJA U NIŠU Poslednjih godina, sa velikim zadovoljstvom možemo primetiti da se grad Niš probuđuje, i to kako u ekonomskom i kulturnom,

5
(14)

Piše:
Sanja Spasić Đorđević

PRIKAZ KONKURSNIH REŠENJA U NIŠU

Poslednjih godina, sa velikim zadovoljstvom možemo primetiti da se grad Niš probuđuje, i to kako u ekonomskom i kulturnom, tako istovremeno i arhitektonskom smislu. Nakon  teških devedesetih, Niš se konačno prilagođava novonastalim promenama koje idu u korak sa obnovom industrije, koja je nekada i bila simbol ovog grada. U Nišu se poslednjih nekoliko decenija nije ulagalo u javne objekte, i osim retkih rekonstrukcija postojećih, do skora nije bilo naznaka da će se takva situacija ikada promeniti. U poslednjih godinu dana ipak je primetno da se razmišlja o obezbeđivanju adekvatnog prostora gde će se graditi javni objekti koji u ovom trenutku nedostaju gradu.

Grad Niš (Naissus) je još od doba Rimljana predstavljao raskrsnicu puteva i centar ovog dela zemlje u različitim oblastima, delom zbog pozicije na kojoj se nalazi, a delom i zbog samog  broja stanovnika u gradu, ali i onih koji u njega dolaze. Danas je Niš studentski i sportski centar ovog dela zemlje, ali da bi bio i ekonomski, kulturni i turistički centar, njemu nedostaje namenski sajamski prostor sa pratećom infrastrukturom. Frankfurtski sajam, baš kao i Novosadski i Beogradski, predstavlja pravo obeležje jednog grada, kulturni i ekonomski centar dešavanja koji privlači kako turiste, tako i poslovne ljude. Trenutno se u Nišu sajmovi održavaju u hali Čair, što direktno utiče na kvalitet organizacije, izostanak većih postavki i izlagača i naravno usklađivanje kalendara sa sportskim i muzičkim događajima. Krajem prošle godine raspisan je dugo čekani konkurs za Expo centar koji bi rešio upravo ovaj veliki problem, a u nastavku ćemo vam prikazati prvonagrađeno rešenje sa ovog konkursa koje je promovisano u martu mesecu ove godine.

U istom periodu, na drugom mestu, promovisani su rezultati urbanističko-arhitektonskog konkursa za transformaciju industrijskog kompleksa fabrike za preradu kože  „Đuka Dinić“, čije ćemo vam prvonagrađene radove takođe sa zadovoljstvom predstaviti. Većina objekata na mestima na kojima su se nalazile stare niške fabrike, nekada pune radnika, sada su napušteni prostori ili se izdaju u najam i nema jasnog stava o njihovom daljem tretmanu i nameni. U tome je značaj ovog konkursa, jer podstiče na razmišljanje i dalju akciju da se velikim industristrijskim kompleksima koji su zapušteni udahne novi život.

Konkurs za EKSPO Centar

NORMOTIC  – članovi tima

Dmitrović Zoran, arh. –vođa tima

Sandra Skenderija, arh.-licencirani arhitekta

Bjelić Marija arh. – član autorskog tima

Radojlović Marija, arh. – član autorskog tima

Blagojević Nenad, arh. – član autorskog tima

Milutinović Marko, arh. – član autorskog tima,

Abramović Nikola, arh. – član autorskog tima,

Pokrajac Isidora, arh – saradnik

 

Na nedavno završenom konkursu za arhitektonsko – urbanističko rešenje za izgradnju multifunkcionalnog  Expo centra u Nišu pristiglo je pet radova, od kojih je žiri izabrao dva rada koja u najvećoj meri ispunjavaju uslove konkursa. U drugom krugu, nakon sugestija koje je dao žiri, pobedu je odneo beogradski arhitektonski studio NORMOTIC.

Konkurs je raspisao grad Niš – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekat, sa ciljem da se nađe najkvalitetnije rešenje u pogledu stvaranja višenamenskog kompleksa, koji treba da sadrži kako sajamsko-kongresni centar, tako i hotelske i smeštajne kapacitete u neposrednoj blizini. Ovaj kompleks u osnovi treba da zadovolji potrebe grada, koje su poslednjih godina porasle zahvaljujući velikom razvoju industrije, i izgradnjom velikog broja fabrika i IT kompanija koje posluju na teritoriji grada.

Za ostatak teksta, pretplatite se i čitajte nas u print izdanju.

Pretplatite se na Print izdanje br.3

Kliknite na zvedicu za ocenu

Prosečna ocena za ovaj članak: 5 / 5. Broj ocena: 14

Trenutno nema ocena! Budite prvi koji će dati ocenu.

office@koloseummagazin.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR