Studio Park Associati – Prvih dvadeset godina

[vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_single_image image="4973"][vc_column_text]Intervju vodila: Jelena Blagojević[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/2"][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_single_image image="4974" img_size="full"][/vc_column][vc_column width="1/2"][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text]Milanski studio Park Associati osnovali su arhitekti Michele Rossi i Filippo Pagliani pre dvadeset godina.   Danas je to studio sa 50 arhitekata

5
(4)

Intervju vodila:
Jelena Blagojević

Milanski studio Park Associati osnovali su arhitekti Michele Rossi i Filippo Pagliani pre dvadeset godina.

 

Danas je to studio sa 50 arhitekata i saradnika, konstantno angažovan na projektima ra. Realizujući veliki broj objekata i enterijera a koristeći intuiciju, kreativnost i spremnost na eksperiment kao vodilje ka stvaranju novih vrednosti, studio je izgradio svoj izraz, odlučan da u svakom projektu postigne ne samo visok vizuelni, već i tehnološki kvalitet. Vremenom su se izdvojila tri tipa projekata po kojima se studio i danas prepoznaje: upravne zgrade velikih kompanija, prodajni (retail) prostori, kao i projekti obnove zgrada (retrofitting).

U intervjuu koji sledi, vodeći tandem studija predstaviće svoje delo i svoja razmišljanja o procesu rada, o opštim problemima sa kojima se arhitektonska praksa svakodnevno susreće, a podelili su i nešto svojih planova o  budućnosti.

◾ Čestitke povodom prvih 20 godina rada studija Park Associati! Sa ove vremenske distance, da li biste mogli da nam opišete utiske o putu koji je vaš studio prešao, u jednoj rečenici?

20 godina vrednog i strastvenog rada, trudeći se da svaki projekat iskoristimo kao priliku za izražavanje svoje ideje o arhitekturi.

 

◾ Vaš tim konstantno radi na različitim tipovima projekata – urbanističkim planovima, poslovnim zgradama, prodajnim objektima, dizajnu enterijera, projektima obnove zgrada, na konkursnim projektima, dizajnu proizvoda i nameštaja… Koji su danas najveći izazovi za arhitekte?

Verujemo da svaki projekat, nezavisno od veličine i tipologije, treba da pokaže osećaj odgovornosti prema okolini i prema našoj zajednici. Arhitekti bi trebalo da razvijaju svoje analitičke sposobnosti i osećaj za bolje razumevanje potreba u svetu, koje se stalno menjaju, kako same potrebe tako i ljudi koji u tom svetu žive. Vreme je da se stvaraju projekti koji imaju smisla.

 

◾ U Milanu se danas radi na mnogo projekata obnove i starih i novijih objekata, a mnogi su već završeni. Park Associati je realizovao nekoliko značajnih projekata obnove zgrada (retrofitting). Koje kvalitete i poboljšanja objekti stiču ovakvim intervencijama i šta ovaj metod čini drugačijim od ostalih metoda rekonstrukcije?

Uvek kažemo da je održiva zgrada ona koja već postoji. Izazov, naročito u evropskim gradovima, jeste da se projekat proširi a da to ne bude na uštrb zelenih površina. Kao arhitekti, mi treba da se zalažemo, kad god je to moguće, za redizajn postojećih objekata umesto njihovog kompletnog rušenja. To je održivije rešenje, a na kraju procesa, možete imati objekat sa istim performansama kao kod bilo kog novoizgrađenog.

Za ostatak teksta, pretplatite se i čitajte nas u print izdanju.

Pretplatite se na Print izdanje br.3

Kliknite na zvedicu za ocenu

Prosečna ocena za ovaj članak: 5 / 5. Broj ocena: 4

Trenutno nema ocena! Budite prvi koji će dati ocenu.

office@koloseummagazin.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR