Ovo će ubiti ono

Crkva Notre Dame u Parizu stara je osam vekova. Za vreme francuske revolucije, katoličanstvo je u Parizu bilo zabranjeno, a ova petobrodna katedrala, je pretvorena u skladište.   Veliku rekonstrukciju crkve Notre Dame, posvećenu Blaženoj Devici Mariji,

Ovo će ubiti ono - Koloseum magazin
5
(6)

Crkva Notre Dame u Parizu stara je osam vekova. Za vreme francuske revolucije, katoličanstvo je u Parizu bilo zabranjeno, a ova petobrodna katedrala, je pretvorena u skladište.

 

Veliku rekonstrukciju crkve Notre Dame, posvećenu Blaženoj Devici Mariji, obavio je čuveni francuski arhitekta Eugene Viollet-Le-Duc, u XIX veku. U sklopu obnove dodati su mnogi elementi, kao i danas prepoznatljivi kipovi Vimere i Gorgojle.

 

Ima mnogo razloga zašto Notre Dame godišnje obiđe 14 miliona turista. Čuveno tenor –zvono, međutim, mogu čuti samo na dan Božića, Uskrsa i Papine smrti. U romanu ’’’Zvonar Bogorodične crkve’’’, Viktor Igo u traktatu ’’Ovo će ubiti Ono’’ piše redove koji se izučavaju na mnogim arhitektonskim fakultetima, uključujući (nekada) i beogradski.

 

Koloseum Magazin

‚‚Avaj, ovo će ubiti ono! Male stvari tamane velike; jedan zub odnosi pobedu nad čitavom masom: nilski pacov ubija krokodila, sabljarka ubija kita, knjiga će ubiti građevinu.’’ (‚‚Zvonar Bogorodične crkve’’1832.g.)

 

Viktor Igo je smatrao da je pronalazak štampe najveći događaj u istoriji, majka svih revolucija (‚‚Gutenberg je preteča Lutera’’, pisao je Igo, „To je druga Vavilonska kula ljudskog roda.“). Arhitekturu je duboko poštovao i sagledavao je u širem istorijskom kontekstu.

 

Da li novo doba mora da ubije staro? Da li nove tehnologije danas potiskuju knjigu, odnosno ‚‚ubijaju’’ pisanu reč? Ove dileme danas su aktuelnije više nego ikad. I bez obzira na eru divlje gradnje i mobilnih telefona, pisana reč, ipak, i dalje postoji. Kao i arhitektura, doduše uz neprekidna razaranja i rekonstrukcije.

Kliknite na zvedicu za ocenu

Prosečna ocena za ovaj članak: 5 / 5. Broj ocena: 6

Trenutno nema ocena! Budite prvi koji će dati ocenu.

office@koloseummagazin.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR