Hotel Puerta America

[vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text]Podaci o projektu:  Godina: 2005  Lokacija: Madrid, Španija   Tip objekta: Luksuzni hotel   Klijent: Silken Hoteles / Grupo Urvasco   Površina: 1200m2  Fotografije: Rafael Vargas  Autori projekta: Eva Castro, Holger Kehne, Ulla Hell [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/2"][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text]Design hotel nije samo smeštajni kapacitet. To je kompleksan

5
(5)

Podaci o projektu: 

Godina: 2005 

Lokacija: Madrid, Španija  

Tip objekta: Luksuzni hotel  

Klijent: Silken Hoteles / Grupo Urvasco  

Površina: 1200m2 

Fotografije: Rafael Vargas 

Autori projekta: Eva Castro, Holger Kehne, Ulla Hell 

Design hotel nije samo smeštajni kapacitet. Tje kompleksan projekat koji od investitora i projektanata zahteva mnogo više – kreiranje iskustva za posetioce, izazivanje njihovih čula, pažnje i emocija. Zato je u velikoj turističkoj konkurenciji na globalnom nivou stvar prestiža graditi i projektovati dizajn hotele. Uvek su traženi, a nude jedinstveni ambijent sa potpisom nekog čuvenog dizajnerskog imena i neobičan restoranski meni na primer, pa su, budući i sami neobični, tako uspešno pozicionirani na mapama kao idealna mesta za početak otkrivanja bilo koje lokacije. 

Predstavljamo vam madridski hotel Puerta America, koncipiran kao zbirka arhitektonskih rukopisa realizovanih po spratovima od strane najpoznatijih imena – Zahe Hadid, Dejvida Čiperfilda, Rona Arada, Džona Posona, Normana Fostera, Žana Nuvela, Arate Isozakija. Četvrti sprat poveren je tada još uvek mladom studiju Plasma, poznatom po sklonosti ka istraživanjima u svim razmerama – od nameštaja do velikih urbanističkih poduhvata.

Arhitekti su potpuno izmenili karakter prostora. Izlomljene metalne površine stvaraju ljusku koja se proteže duž dva hodnika. Na mestu u kome se koridori spajaju, čelična obloga survava se u obliku vrtloga do samog poda. I to nije sve – baš iz tog uzanog tenzičnog prostora stupa se u panoramske liftove iz kojih puca pogled na grad. Sobe su svetle, i iz hladnog hodnika obučenog u metal stupa se u uzani prostor sobe koji se širi ka velikim prozorima sa pogledom na Madrid.

Smena tamnog i svetlog, a zatim i hladnih materijala i svetlih boja enterijera soba imaju zadatak da drže pažnju i čula na oprezu. Površine u sobama, opet razigrane kao i one u hodnicima, postaju transparentne i lake, a same sobe su, prema rečima autora ’’dizajnirane kao zone koje povezuju intenzitet ustalasanog čeličnog tunela sa spoljašnjošću iza velikih staklenih prozora.’’ 

Kliknite na zvedicu za ocenu

Prosečna ocena za ovaj članak: 5 / 5. Broj ocena: 5

Trenutno nema ocena! Budite prvi koji će dati ocenu.

office@koloseummagazin.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR