Dorćolska „Nova Iskra” – studio OBE

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Piše: Ljubica Slavković Foto: Relja Ivanić[/vc_column_text][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text] “Nova Iskra” je kao inovativni dizajn inkubator i “co-working” koncept otvorila svoja vrata pre sedam godina, u Savamali. Nakon toga usledilo je proširenje ka Zemunu, da bi nedavno, u

5
(4)

Piše: Ljubica Slavković
Foto: Relja Ivanić

“Nova Iskra” je kao inovativni dizajn inkubator i “co-working” koncept otvorila svoja vrata pre sedam godina, u Savamali. Nakon toga usledilo je proširenje ka Zemunu, da bi nedavno, u još većim gabaritima i s raznovrsnijom ponudom, nastala i dorćolska “Nova Iskra”. Onu pionirsku, savamalsku uredio je studio Petokraka, dok je uređenje od 1200 kvadrata na Dorćolu zadatak koji je stavljen pred studio OBE.

Studio OBE produkt je zajedničkog rada od pre desetak godina, još iz studentskih dana i arhitektonskih konkursa, gde nakon realizacije sportskog centra u Zemunu, sledi niz komercijalnih angažovanja u sferi različitih tema i tipologija. Iza sebe imaju mnoštvo uređenih i realizovanih objekata, a čine ga dvojac arhitektkinja: d.ia. Ksenija Pantović i d.ia. Jasna Karavan.

Dorćolska “Nova Iskra” predstavlja najveću od dosadašnje tri lokacije, obezbeđujući mesta za svakodnevni rad za čak 130 članova. Pored različitih prostora namenjenih zajedničkom ili samostalnom radu, sastancima, susretima, odmorima i opuštanjima, ovoga puta se u ponudi “Nove Iskre” našao i restoran, sa svim izazovima koje svi ti prostori različitih namena nose. Takođe, značajan element života i rada u “Novoj Iskri” predstavlja prisustvo prirode, koja je na dorćolskoj lokaciji implementirana na različite načine. Novina je i koncept prostora za događaje koji je u potpunosti izdvojen od ostatka radnog prostora i opremljen bioskopskom postavkom.

Sam prostor dorćolske “Nove Iskre” projektovan je za sasvim drugačiju namenu – u planu je bila izgradnja hotela. Autorke, studio OBE, su stoga pred sobom imale za zadatak i transformaciju određenih celina u nove funkcije, kao i rešavanje prostora koji se pruža na nekoliko nivoa a u svom okviru sadrži brojne različite namene. Sama lokacija i struktura objekta već nosi sa sobom brojne izazove, poput toga da je objekat nesaglediv iz ulične perspektive i sadrži mnogostruke linije kretanja. Arhitekte su u takvoj postavci pronašle inspiraciju za kreranje različitih ambijenata namenjenih različitim korisnicima a koje su istakle, razdvojile i uvezale specifičnom upotrebom boja, materijalizacijom i dizajnom nameštaja.

Za razliku od prethodnih, dorćolskom “Novom Iskrom” dominiraju pastelni i vedri tonovi. Kombinacije i kontrasti topline pastelnih tonova i hladnih čeličnih profila, zaobljenih elemenata nameštaja i snažnih pravih uglova, laganih zavesa i u čeliku umirenih staklenih površina daje čitavom prostoru specifičan utisak filmske scenografije. Tome doprinosi i sam ulazni hol, „urban garden“, projektovan u formi staklene kućice koja se nametnula kao ulazna zona sa recepcijom, a izrasla u baštu u centru grada. Prateći ovaj ulazni motiv, čitav prostor prožimaju murali s tematikom urbanog vrta koji aktivno učestvuju u kreiranju mini oaza za samostalni rad ili predah.

S obzirom na namenu objekta, multifunkcionalnost prostorija predstavlja važan aspekt. Tako je u originalnom objektu planirani bazen postao mesto za događaje sa multifunkcionalnom tribinom. Pozicioniravši ga u suterenu i uz manjak prirodnog osvetljenja, autorke su postavile ogromno ogledalo pod uglom, tačno iznad tribina, čime je formirana specifična atmosfera i efekat koji služe da nadomeste gubitak prirodnog osvetljenja.

Poseban izazov u projektovanju i uređenju enterijera ovog objekta, građenog za potrebe hotela, predstavlja i nepostojanje klasičnog tipskog sprata, odnosno veliki broj izrazito karakterističnih prostora. Svaki deo prostora je priča za sebe, a takvih kutaka ovde nije malo. Međutim, adekvatan odgovor na takav izazov doveo je do zanimljivih rezultata, jer su autorke svakom prostoru pristupile na drugačiji način, stvarajući niz različitih ambijenata koji se sagledavaju kroz mnogostruke linije kretanja. Otkrivanje prostora kroz kretanje, koje iznova donosi drugačije doživljaje i vizure, adekvatno odgovara filmskom utisku čitavog objekta. Takođe, doslednim primenjivanjem osmišljenog koncepta kroz upotrebu materijala, formi i boja, postignut je utisak jedinstva koji sjedinjuje uzbudljivost različitih ambijenata.

Od svedenih kancelarijskih prostora, ublaženih lakoćom zavesa koje se prostiru od poda do plafona, do živih, koloritnih motiva džungle iscrtanih na zidovima češće korišćenih prostora, dorćolska “Nova Iskra” prepuna je osobenosti. Svaka prostorija uređena je tako da se kroz nju krećete svesni da je deo istog koncepta, ali na taj način da je namena svake prostorije zasebno usklađena sa doživljajem koji njeno uređenje budi u korisnicima. Pored razrade različitih enterijerskih segmenata, studio OBE projektovao je i nameštaj koji se pravi, uključujući fiokare, kuhinje, pregrade u kancelarijama i dr. I u tim elementima sadržan je specifičan pristup, tako da su korišćene karakteristične boje iz enterijera, koje su takođe u službi uvezivanja svih segmenata u jednu celinu.

S obzirom na to da je reč o prostoru koji nije samo co-working, već i kreativna platforma, specifična je podrška investitora u sprovođenju različitih, pa i neuobičajenih ideja. Upravo time data je podrška da i treća “Nova Iskra” bude na svoj način jedinstvena, kako u konceptu rada koji nudi, tako i u oblikovanju prostora i enterijera koji na taj zadatak adekvatno odgovara.

Kliknite na zvedicu za ocenu

Prosečna ocena za ovaj članak: 5 / 5. Broj ocena: 4

Trenutno nema ocena! Budite prvi koji će dati ocenu.

office@koloseummagazin.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR