Bijenale u Seulu

[vc_row][vc_column][edgtf_separator type="normal" position="center"][vc_column_text]Seulski bijenale, koji se održava u septembru 2021.g., je jedna od najznačajnijih manifestacija arhitekture u svetu ove godine, a pored bijenala arhitekture u Veneciji, Čikagu i Pekingu, spada u red najprestižnijih institucija na

5
(5)

Seulski bijenale, koji se održava u septembru 2021.g., je jedna od najznačajnijih manifestacija arhitekture u svetu ove godine, a pored bijenala arhitekture u Veneciji, Čikagu i Pekingu, spada u red najprestižnijih institucija na kojima se prikazuju dostignuća u arhitekturi.

 

Tema ovogodišnjeg bijenala, čiji je direktor francuski arhitekta Dominik Pero, koji je lično izabrao projekat našeg arhitekte, je “Održivi grad“, odnosno kapacitet grada da se iznese sa svim izazovima i rapidnim promenama koje se dešavaju.

 

Projekat beogradskog arhitekte Danila Dangubića “Samoodrživi grad” izabran u velikoj konkurenciji da predstavlja Srbiju na Bijenalu arhitekture u Seulu, u septembru 2021. godine. Njegov rad biće izložen uz još 39 radova, odabranih od 1.440 prispelih na konkurs iz celog sveta.

Trg u Palmotićevoj i pijaca ispod

Dangubićev arhitektonski studio Danilo Dangubić Architects izradio je projekat samoodrživog Beograda, a jedna od podtema bila je kako iskoristiti podzemni deo.

 

‚‚Osnovna tema je bila “Samoodrživi grad”, grad koji ima kapacitet da opstane i nastavi da živi uprkos svemu što mu se dešava. U tome sam apsolutno prepoznao Beograd. Rušen i osvajan 44 puta za 1.100 godina. Prelazio je iz ruke u ruku, stradao u bombardovanjima… A jedna od podtema bila je kapacitet arhitekata i arhitekture da iskoriste podzemni deo, zemlju kao prostor za gradnju. Izabrao sam baš nju, jer se Beograd kad god je bio u problemu vraćao svojoj utrobi. Silazio u svoje lagume, pećine i napuštene rudnike. Beograd živi sa svojom utrobom ”- objašnjava Dangubić, koji užurbano radi, kako bi do septembra njegov studio stigao da proizvede svu potrebnu dokumentaciju:

Ulazak u tunel iz pravca ul. Gavrila Principa

‚‚Radimo mnogo i brzo na izradi video materijala, zatim materijala za knjigu i za samu izložbu, koja će u Beogradu biti održana u isto vreme kada i u Seulu. Ovo je veliki značaj za naš studio i mlade kolege, ali i za Srbiju” – kaže Dangubić.

Dvorište OŠ Drinka Pavlović

Danilo Dangubić je srpski arhitekta, koji se obrazovao u inostranstvu. U Americi je, na Univerzitetu Druri (Drury Unversity), završio osnovne studije arhitekture, a u Londonu je 1999. godine diplomirao na Arhitektonskom fakultetu “Architectural Association”, najstarijoj nezavisnoj školi arhitekture u Velikoj Britaniji i jednoj od najprestižnijih i najkonkurentnijih na svetu, gde je i predavao nakon završenih studija.

Dangubić je predavao na brojnim univerzitetima i izlagao na Baumer-ovom simpozijumu za istaknute mlade arhitekte na Državnom univerzitetu Ohio, Arhitektonska škola Knovlton. Danilo je bio član komisije za ocenu RIBA koja je dodeljivala RIBA sertifikat Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Autor je projekata objekata kulture, poslovanja i stanovanja među kojima je i nedavno realizovan i stambeno-poslovni objekat SK12 Koncept života u Pančevu.

Kliknite na zvedicu za ocenu

Prosečna ocena za ovaj članak: 5 / 5. Broj ocena: 5

Trenutno nema ocena! Budite prvi koji će dati ocenu.

office@koloseummagazin.rs

NEMA KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR